Uncategorized

ДЕКЛАРАЦИЯ ПО ПОВОД ОПИТА ЗА ПРЕВРАТ ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА

Ние от движение “23 септември” категорично осъждаме опита за военен преврат във Венецуела, извършен на 30 април 2019 година от крайнодясната групировка “Народна воля”. Това е поредната изява на политически тероризъм насочена срещу законното управление на президента Николас Мадуро. Напомняме, че през 2018 година венецуелският народ чрез избори отреди Мадуро да ръководи страната, като го преизбра за втори мандат. Именно тази подкрепа показва искането на мнозинството от народа да бъде продължен и развиван курса на Боливарската революция, завещана от Уго Чавес.

От своя страна дясната опозиция води систематична кампания за насилствено премахване избора на народа. Тази антисоциалистическа опозиция доказа, че не зачита независимостта на Венецуела, не зачита човешкия живот и желае да премахне всичко постигнато за народа в резултат на революцията от 1998 година насам. Тя представлява интересите на едно малко привилегировано малцинство, на най-богатите, на капиталистите, които желаят да експлоатират и разграбват страната в своя и на чуждестранните компании полза.

Протичащото във Венецуела е изява на империализма, начело със САЩ и водещи държави от ЕС, в чист вид. Опозицията със своите действия се доказа, че не е нищо друго освен ръкавица, поставена да действа върху изцапаните с кръв ръце на империалистите.

Ръководството на САЩ напълно открито поддържат насилствените методи за сваляне на Мадуро. През август 2018 година бомбен атентат трябваше да убие венецуелския президент и светът не чу нито една осъдителна дума от Вашингтон по този повод.

През 2014 и 2017 година същата опозиция, начело с групировката “Народна воля”, извърши серия от улични погроми, в които бяха убити не по-малко от 150 венецуелци. От януари 2019 година в нарушение на всякакво международно право империалистите открито лансират Хуан Гуайдо за “законен” президент на Венецуела, който следва да свали от власт “тиранина” Мадуро. Всичко тези престъпни действия са представяни пред света като мерки на загрижени демократи, които “търсят по-добро бъдеще за венецуелския народ” (думите са на държавния секретар Майк Помпео).

Действително, империалистите търсят по-добро бъдеще. Но не по-доброто бъдеще за венецуелския народ и не по-доброто бъдеще за който и да е народ по света. Те влагат в този израз единствено по-доброто бъдеще за своите интереси от непрекъснато увеличаване на печалбите и експлоатацията. През януари 2019 г., с началото на опита за преврат, чиновникът на Доналд Тръмп Джон Болтън заяви: “За САЩ ще има голяма икономическа полза, ако наши американски петролни компании получат шанса да инвестират и добиват петрола на венецуелската промишленост”.

По признания на Джефри Сакс икономическите санкции, които САЩ са наложили на Венецуела от 2017 година насам, са довели до смъртта на не по-малко от 40 000 венецуелци. Съветници като Сакс действително са пределно наясно какви смъртоностни последици могат да имат мерки, които пречат на икономическото развитие в полза на народа на дадена страна. Напомняме, че той е един от главните икономически съветници, който през 90-те години на ХХ век насочваха Източна Европа по пътя й на капитализма. И едно поколение по-късно след премахване на социализма ние, включително в България, познаваме от своя горчив опит масовата бедност, всеобщата изостаналост и унизителната зависимост от външни интереси. Санкциите срещу Венецуела, които бяха въведени от САЩ, но подкрепени и от ЕС, са нанесли щети за десетки милиарди долари на Венецуела. Огромни количества храни и лекарства, които правителството на Мадуро искаше да закупи, не са доставени заради санкциите. Това е поредното очевидно свидетелство, че за да постигне своите цели, империализмът пролива реки от кръв и предизвиква море от страдания.

Ние най-остро отхвърляме поредния опит за преврат. Знаем, че враговете на венецуелския народ и на Боливарската революцията са готови, както досега в името на грабежа, да предизвикат чрез различни средства още десетки хиляди жертви. Ако те успеят, потърпевшите обаче ще бъдат десетки милоини венецуелци. Насилственото премахване на боливарското правителство ще означава директно разграбване на страната, захвърляне на народа в огромна мизерия и налагане на диктат, потъпкващ всички права и възможности за достойно развитие.

Битката за Венецуела в много отношения е ключова и за цялото бъдещо развитие на Латинска Америка. Неприкрити остават плановете на САЩ, ако успеят във Венецуела, да съсипят социалистическа Куба, а също и да се наложат в Никарагуа и Боливия.

Опитът за преврат от 30 април се провали. Огромен брой привърженици на революцията излязоха по призива на властите по улиците за да защитят своето управление. Армията, противно на твърденията на превратаджиите, стои в защита на конституционната власт и е готова да брани революцията. Остава открит въпросът с опасността от ползването на чуждестранни наемници. Империализмът ползва именно такива убийци за да предизвикат кървави сблъсъци и да дадат повод на САЩ за директна военна интервенция. Нека не забравяме, че по този сценарий – ползването от САЩ и ЕС на наемници, беше предизвикана войната в Сирия. Тази война отне животът на стотици хиляди хора, а милиони превърна в емигранти.

Поведението на ЕС и на българското правителство по кризата във Венецуела – в подкрепа на свалянето на Николас Мадуро, е престъпно и позорно. Случващото се напомня, че както много други народи, и нашият, българският народ, също предстои да води борба за своето освобождение от империализма и вътрешните предателски /компрадорски/ сили.

Ние напълно подкрепяме всички решителни мерки на правителството и народа на Венецуела за борба срещу политическия тероризъм.

Ние вярваме, че народът на Венецуела няма да позволи шепа предатели и наемници да премахнат достойното развитие на страната, открито с революционите промени на Уго Чавес.

Обединеният народ не може да бъде победен – победен ще бъде империализмът в целия свят!

Да живее независима Венецуела!

Да живее боливарската революция!

София, 2 май 2019 година

You may also like

Comments are closed.