Uncategorized

Солидарност със съпротивата на научните работници в Турция срещу фашистките репресии!

 

След опита за преврат в Турция на 15 юли 2016 г. фашистката власт в страната засили репресиите си срещу всички несъгласни с диктатурата на Ердоган. Прогресивните леви и революционни хора са преследвани, затваряни, изтезавани и избивани. Много работници от публичния сектор бяха уволнени, заради това, че не приемат случващото се в страната. Някои от тях не се примириха с тези несправедливости и започнаха съпротива срещу това, че са несправедливо уволнени от работа. Публикуваме съобщението на двама от тях.

“Скъпи приятели и съмишленици,

Ние, академик Нурие Гюлмен и преподавател Семих Озакча, сме двама от революционните демократични служители в обществения сектор, които бяха уволнени с постановление, след въвеждането на извънредно положение в Турция.  И двамата сме членовете на Съюза на работниците в областта на образованието и науката. Ние не приехме това незаконно, несправедливо уволнение и започнахме седяща стачка  на 9 ноември 2016 г. на улица “Юксел” в Анкара пред Статуята за правата на човека. Много от нашите приятели, които също бяха освободени с подобни постановления, дойдоха и се присъединиха към нас. Всъщност, социологът Вели Сачълък и преподавателите Акун Карадаг, Екра Юзкан Озакча и Мехмет Дерсулу се включиха в нашата съпротива.

По време на борбата ние бяхме атакувани, изтезавани и 27 пъти задържани от полицията. Всеки път обаче успявахме да се върнем към съпротивата и да продължим нашата седяща стачка. По време на борбата, нашето искане, което е просто да си върнем работата, остана без отговор от правителството. Въпреки това, ние имаме силна воля и сме се посветили на продължаването на нашата съпротива, докато не бъдем възстановени на работа.

Докато нашият протест продължаваше, ние започнахме безсрочна гладна стачна на 9 март 2017 г. Излишно е да споменаваме, че искаме да бъдем видени и чути от работници, синдикати и хора от целия свят. Към момента здравето ни се влошава и ние очакваме всяка подкрепа, която можем да получим. Нашето искане е просто: искаме си работата обратно.

Продължаваме нашата гладна стачка на едно и също място – Статуята за правата на човека на улица “Юксел” в Анкара. Ако решите да ни посетите, ще ви чакаме там 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата. Разбира се, можете също да изразите солидарност, като разпространявате нашето послание в социалните мрежи, като се свържете с посолство на Турция в близост до вас или споделите съобщения, снимки и видеоклипове в наша подкрепа.

Поздравяваме ви със съпротива и борба.

Академик Нурие Гюлмен

Учител Семих Озакча

Twitter: @NuriyeGulmen, @SemihOzakca

#hungryforourjobs

https://hungryforourjobs.wordpress.com

hungryforourjobs@gmail.com

You may also like

Comments are closed.