Uncategorized

Беркин Елван – детето на народа и на надеждата

berkin-elvanСутринта на 16 юни, 2013, Беркин, на 14 години, излезе на улицата, там където той е роден, израснал, където е играл и се е борил срещу фашизма, по време на въстанието за парка Гези, и беше ударен по главата от газова капсула изстреляна от полицията. Беркин беше излязъл в ранните сутрешни часове , за да купи хляб… Целият район, улиците и площадите на Турция тогава бяха обградени от  убийците –  от полицията на ПСР (бел. прев. партията на премиера на Турция Ердоган). Шестима души преди Беркин бяха вече загубили живота си в съпротивата на Таксим и Гези. Али Исмаил Коркмаз, Етхем Саръсулук, Мехмед Айвалъташ, Медени Йълдъръм, Абдуллах Джомерт и Ахмет Атакан бяха убити от фашистката полиция на ПСР.

На земята, където беше израснал Беркин, през последните 45 години борбата за хляб винаги е изисквала жертви.

Защото хлябът на народа е справедливостта…

Народите на Анадола в продължение на години се борят срещу глада, неправдата, бедността, тиранията и корупцията за „хляба на народа“, тоест за справедливостта.

Да и Беркин онази сутрин излезе за хляб…

Той излезе за хляба на народа, и се изправи срещу тиранията в квартала, където той е роден и израснал.

През тези дни хората излизаха, за да получат хляб за тези, които оставаха гладни от несправедливостта…

Фашистите винаги са били жадни за кръв и кърваво потискат всички онези, които жадуват за справедливост.

В своята лудост те бясно нападаха 14-годишни деца, възрастни хора , мъже и жени, милиони хора, на които беше омръзнал фашизма на ПСР.

Полицията умишлено се целеше и стреляше с газови капсули, една от които удари Беркин по главата  и той падна на земята.

Беркин се бори със смъртта в продължение на три сезона. Той беше в кома 269 дни. Състоянието на Беркин Елван се влоши на 6 март и той два пъти е имаше епилептични припадъци. На 7 март, сърцето му спря за 15 минути и сърдечната функция беше възстановен само с помощта на машина. На 9 март той имаше проблеми с белите дробове и неговите мозъчни функции започнаха да се губят. Уврежданията на вътрешните му органи се разпространиха. Той тежеше 45 килограма в деня когато убийците от полицията го раниха в главата, но теглото му падна на 16 килограма до сутринта на 11 март, когато почина. Той е убит от полицията на ПСР. Фашисткия враг на народа Тайип Ердоган, който служи на империализма, ги изпрати да го убият. Фашизмът е убиецът на Беркин. Беркин защити честта на всички угнетени от империализма.  Сега, след гибелта на Беркин, цяла Турция, се изправя за борба. За хляб, справедливост и свобода. Когато нашите деца умират в борба за хляб, те го правят за да може хляба да се дели по равно и да се яде хляб в свобода. Целият народ на Турция се противопоставят на тиранията и фашизма на ПСР.

Беркин Елван е нашата чест.

Беркин Елван ще живее в нашата борба за хляб , справедливост и свобода.

Долу фашизмът, да живее  борба на народите.

Долу империализма, да живее борбата на народите, които се съпротивляват .

HALK CEPHESİ (Народен фронт)

You may also like

Comments are closed.