Uncategorized

Kolombiya: Silahlı Çatışma Sırasında 7 Milyon Köylü Yerinden Edildi

Kolombiyalı köylülerin 30 Ağustos günü başlattıkları kitlesel seferberlik | Fotoğraf: EFE

Yerel köylü önderine göre, mevcut hükümet köylülerin yaşadığı zorluklardan büyük ölçüde sorumlu.

Tarım Birlikleri Federasyonu Başkanı (Fensuagro) Eberto Diaz Telesur’a Salı günü verdiği röportajda, “Kolombiya’da yaşanan silahlı çatışmalar sonucunda en az 7 milyon campesino (köylü) yerinden edildi. Ayrıca, Devlet Başkanı Juan Manuel Santos’un hükümet politikaları ile 10 milyon hektar toprak köylülerin elinden alındı,” dedi.

Diaz, Ulusal İstatistik Dairesi (Dane) Kurumunun çıkardığı, Üçüncü Ulusal Tarım Ajandası 2015’den alıntı yaparak seyrek nüfuslu kırsal alanlarda ki ekilebilir toprak alanlarının yüzde 6.3 den az olarak kayda geçirilerek tescil edildiğini belirtti.

Santos bile ülke topraklarının son zamanlarda vahşice sömürülmesinin farkında olarak yerel basından La FM’e demeç veriyor ve ” köylerde yoğunlaşan yoksulluk ve eşitsizliğin derecesi ülkenin geri kalanı ile karşılaştırıldığında açıkça görülebilir. Eğer barış gelsin deniliyorsa, köylere daha fazla önem vermek gerekiyor” diyor.

Köylü önderi Eborta Diaz, “köylerde yaşayan nüfusun yüzde 80’inin elektiriğe, yüzde 60’ının ise temiz kullanım suyuna erişiminin olmadığını” vurgulayarak “Santos’un tarım tekelleri lehine çıkardığı politikalar ile köylüler topraklarını satarak “ucuz işgücü” olmaya zorlandılar. Avrupa ve Kuzey Amerika’da ki sözde serbest ticaret anlaşmalarından önce bu yeni kriterler yoktu” diyor.

Eborta Diaz, ayrıca “genellikle devlet tarafından sübvanse edilen yerli ürünler ticaret anlaşmaları sonucunda ithal edilen yabancı ürünlerle rekabet edemez hale geldi. Öte yandan, bankalarda benzer kuralları uygulayarak, bir köylü bir işadamı gibi kredi faizini  kolayca ödeyemez diyerek kredi vermemeye başladılar,” dedi.

Eborta Diaz “köylülerin lehine politikaların belirlenmesi ve uygulanması gerektiğini belirterek, örneğin köylüye sıfır faizli krediler verilmeli, bunun yanı sıra köylü toprağına kavuşmalı, eğitim ve sosyal güvenlik hakları iyileştirilmeli,” dedi.

Kolombiyalı köylüler hükümete karşı 5 Eylül Cumartesi gününe kadar sürecek olan kitlesel bir seferberlik başlattılar.

 

You may also like

Comments are closed.